Továbbképzések

Továbbképzés Szovátán a XXVII. Bolyai Nyári Akadémián

Korom Erzsébet előadóként, trénerként vett részt 2019. július 8. és 12. között a Tudás tapasztalat által – A tapasztalati oktatás fejlesztése az iskolában címmel a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége – Székelyföldi Oktatási és Módszertani Központja és az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza által szervezett XXVII. Bolyai Nyári Akadémián Szovátán.

Fődíj és különdíj a 2018. évi Magyar Science on Stage Fesztiválon

A Magyar Science on Stage Fesztiválon (2018. október 5–7., Szeged, Szent-Györgyi Albert Agóra) a részt vevő pedagógusok kicserélték kreatív oktatási ötleteiket és jó pedagógiai módszereiket. Ezen túlmenően az akadémikusokból, egyetemi tanárokból és elismert hazai pedagógusokból álló 12 tagú zsűri díjazta a legkiválóbbnak tartott néhány projektet.

Workshop a XXVI. Kémiatanári Nyári Továbbképzésen

2018. augusztus 22-én kutatócsoportunk kémia munkacsoportja workshopot tartott Somogyi Zoltán vezetésével a XXVI. Kémiatanári Nyári Továbbképzésen. A workshophoz szükséges anyagokat és eszközöket az Eszterházy Károly Egyetem biztosította, a helyszín a gyakorlóiskolájuk volt. A továbbképzésen 60 tanár vett részt, ezen kívül jelen volt 30 diák, akik az MKE által szervezett Varázslatos Kémia nyári tábor keretében vettek részt a foglalkozáson. A workshop két részletben zajlott.

61. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató – műhelyfoglalkozások

A 2018. március 14–17. között Szegeden megtartott 61. Országos Fizikatanári Ankéton és Eszközbemutatón a kutatócsoport tagjai közül négyen tartottak műhelyfoglalkozást: Berta Zsófia: A tanulók gondolkodásának fejlesztése a fizikaórákon, Molnár Milán: Pálya-orientációs „bütykölések” a Mobilisben, Nagy Anett: Százéves kísérletek, Sós Katalin: A szentjánosbogártól az organikus LED-ig. Fényforrásaink fizikája címmel.

Új utakon a Természettudományos tantárgyak tanítása – Műhelymunka a Szegedi Arany János Általános Iskolában

2018. február 2-án került sor az Új utakon a Természettudományos tantárgyak tanítása című műhelymunkára az MTA-SZTE Természettudomány Tanítása Kutatócsoport és a Szegedi Arany János Általános Iskola szervezésében a Szegedi Tankerületi Központ támogatásával. [Program]

Fizikatanítás másképp: Tanár-továbbképzés az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumban

A fizika munkacsoport tagjai, Radnóti Katalin, Adorján Ferencné és Hasznosi Tamásné 2018. január 27-én 10-15 óráig Fizikatanítás másképp címmel 5 órás nem akkreditált tanár-továbbképzést tartottak az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumban. A továbbképzésen, amelyen 28 pedagógus vett részt szó esett a gondolkodásfejlesztés lehetőségeiről a fizika tanítása során, a kutatási készségeket fejlesztő oktatási program fizikaórákon történő megvalósítási lehetőségeiről, valamint a fizikatörténet és a feladatmegoldás szerepéről a fizika tanításában.

60. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató – műhelyfoglalkozások

A 2017. március 15–18. között Gödöllőn megtartott 60. Országos Fizikatanári Ankéton a kutatócsoport tagjai közül öten tartottak műhelyfoglalkozást.

Adorjánné Farkas Magdolna, Hasznosi Tamásné, Nagy Dóra és Radnóti Katalin:

A gondolkodásfejlesztés lehetőségei a fizikaórán

Továbbképzés határon túli pedagógusoknak

2017. január 27–29. között Korom Erzsébet előadóként, trénerként vett részt A hatékony tanulást és a megértést segítő módszerek – hangsúly az értékelésen című 20 órás továbbképzésen, amelyet a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége – Székelyföldi Oktatási és Módszertani Központja és az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza szervezett Csíkszeredán, a határon túli pedagógusok számára.