A LUMA StarT 2017 Nemzetközi Oktatási Díját nyerte el a kutatócsoport

A független Finnország megalakulásának 100. évfordulója tiszteletére a finn LUMA Központ (LUMA Centre Finland) által meghirdetett StarT pályázaton az MTA-SZTE Természettudomány Tanítása Kutatócsoport mindkét kategóriában a legjobb 10 közé jutott: a projektek kategóriában a kisteleki Szivárvány óvoda Gesztenye matematikája projektje, a jó gyakorlatok kategóriában a Természettudományos vásár – Projektek nagyító alatt című rendezvény.

Előadások a Hazai és külföldi modellek a projektoktatásban című konferencián

Az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kara által 2017. május 23-án Budapesten szervezett, Hazai és külföldi modellek a projektoktatásban nemzetközi tudományos konferencián kutatócsoportunk két tagja szerepelt. Özvegy Judit Szociális összetevők fejlesztése komplex tehetséggondozó programba ágyazva címmel, Hégető Katalin A projektmódszer alkalmazása a biológia tanításában címmel tartott előadást.

A finn LUMA Center pályázatán közönségdíjra jelölték két munkánkat - szavazás

A kutatócsoportunk hat projekttel részt vett a finn LUMA Center StarT pályázatán, ami a projektalapú tanulást népszerűsíti. Örömmel értesültünk arról, hogy a Gesztenye matematikája projektünket és a Természettudományos vásárt beválogatták a közönségdíjra jelöltek közé. A részletekről bővebben lentebb olvashat.

Szavazni a YouTube-on lehet a kisfilmeket lájkolva.

A szavazás május 21-ig tart!

Természettudományok tanulásának vizsgálata Szeged iskoláiban – kutatási beszámoló

A SZAB Oktatáselméleti Munkabizottsága, az MTA-SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport és az MTA-SZTE Természettudomány Tanítása Kutatócsoport közös szervezésében került sor a Természettudományok tanulásának vizsgálata Szeged iskoláiban: Egy vizsgálatsorozat (2016. május – 2017. április) tapasztalatai című rendezvényre a SZAB Székházban 2017. május 11-én. Az előadások beszámoltak a felmérés átfogó eredményeiről a részt vevő iskolák képviselőinek és az érdeklődőknek.

60. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató – műhelyfoglalkozások

A 2017. március 15–18. között Gödöllőn megtartott 60. Országos Fizikatanári Ankéton a kutatócsoport tagjai közül öten tartottak műhelyfoglalkozást.

Adorjánné Farkas Magdolna, Hasznosi Tamásné, Nagy Dóra és Radnóti Katalin:

A gondolkodásfejlesztés lehetőségei a fizikaórán

60. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató – előadások

A 2017. március 15–18. között Gödöllőn megtartott 60. Országos Fizikatanári Ankéton előadást tartott Radnóti Katalin A hiányzó korszak. A római kor és az iszlám aranykor fizikusai  címmel és Sós Katalin Tudomány a természetben és a művészetben. Ötletek a szerethető fizikához címmel.

Aktuális hírek

Szabó Zsófia Gabriella 2017. június 1-jén Eye movements during solving an enumerative combinatorial problem among 3rd grade students címmel tartott előadást a Pallasz Athéné Egyetemen rendezett III. Magyar Szemmozgáskutatás Konferencián.

A független Finnország megalakulásának 100. évfordulója tiszteletére a finn LUMA Központ (LUMA Centre Finland) által meghirdetett StarT pályázaton az MTA-SZTE Természettudomány Tanítása Kutatócsoport mindkét kategóriában a legjobb 10 közé jutott: a projektek kategóriában a kisteleki Szivárvány óvoda Gesztenye matematikája projektje, a jó gyakorlatok kategóriában a Természettudományos vásár – Projektek nagyító alatt című rendezvény. Ez utóbbi elnyerte a szakmai zsűri által odaítélt Nemzetközi LUMA StarT Oktatási Díjat. A kategóriánként 3-3 díjazottat a 36 országból érkezett, több mint 800 pályamunka közül választották ki.

A díjátadóra 2017. május 23-án a Nemzetközi StarT Gála 2017 keretében került sor. A díjat a Helsinki Egyetem Nagytermében a finn oktatási miniszter, Sanni Grahn-Laasonen adta át. A gáláról készült videó itt tekinthető meg. A kutatócsoport eredményeinek ismertetése 22.10-től látható. A díjátadón a kutatócsoportot Korom Erzsébet, Nagy Lászlóné, Kissné Gera Ágnes és Dobosné Beleki Márta képviselte.

A pályázat és a díj elnyerése kapcsán Korom Erzsébettel, a kutatócsoport vezetőjével készült interjú az MTA honlapján itt olvasható.

Az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kara által 2017. május 23-án Budapesten szervezett, Hazai és külföldi modellek a projektoktatásban nemzetközi tudományos konferencián kutatócsoportunk két tagja szerepelt. Özvegy Judit Szociális összetevők fejlesztése komplex tehetséggondozó programba ágyazva címmel, Hégető Katalin A projektmódszer alkalmazása a biológia tanításában címmel tartott előadást.