3. Hidrokolloidok viselkedése: alginsav-gélek

Szükséges eszközök: 
cseppentő, főzőpohár, konyhai mixer, konyhai szűrő, mérőhenger

Szükséges anyagok és összetevőik:

Veszélyességi szint : 
CSL1
Javasolt kísérleti forma: 
tanulói kísérlet
Tanulói szint: 
középhaladó
Tanulói feladatlap: 
Leírása: 

Folyadéktartalmú golyókat készíthetünk.

Anyagok: 2 g nátrium-alginát 200 cm3 desztillált vízben oldva, 2,5 g kalcium-klorid 500 cm3 vízben oldva, 75 cm3 szörp vagy színes aromák (pl. császárkörte, konyak, mandula stb.), amíg a megfelelő színt el nem érjük, víz az öblítéshez.

Eszközök: főzőpoharak vagy kristályosító tálak, mérőhenger, műanyag cseppentő vagy fecskendő, konyhai mixer, konyhai szűrő.

A kísérlet végrehajtása: A nátrium-alginátot hozzáadjuk a desztillált vízhez, egy konyhai mixerrel homogenizáljuk, majd néhány órán át hagyjuk állni, hogy a légbuborékok eltávozzanak. A színezéshez használt szirupot vagy aromát az algináthoz adjuk és elkeverjük. Ebből az oldatból csöppentünk a kalcium-klorid-oldathoz, és néhány perc után a szűrővel kiemeljük a képződött csöppeket és tiszta vízben leöblítjük.

Tapasztalat: A színezett nátrium-alginát-oldatot kalcium-klorid-oldathoz csöpögtetve apró, kemény golyók képződnek, amelyek belsejében folyékony nátrium-alginát-oldat található. A színezett golyók fogyaszthatók, rágás közben összeroppannak. Ha nem öblítjük le elég alaposan a golyókat, a kalcium-klorid kellemetlen utóízét érezzük.

Magyarázat: Az alginsavak a barnamoszatok sejtfalában található poliszacharidok, vízben oldhatatlanok, de alkálifémsóik vízoldhatók, alkáliföldfém-sókkal pedig géleket (ún. hidrokolloidokat) képeznek. A kalcium-alginátok annyira stabilak, hogy még 100 °C közelében is állandó szerkezetet biztosítanak az alginsav-géleknek.

Biztonsági tudnivalók és hulladékkezelés: A felhasznált kiindulási anyagok és végtermékek ártalmatlanok, a kísérlet után a lefolyóba önthetjük ill. a háztartási hulladékok között helyezhetjük el.

A kísérlet letöltése PDF-ként: