poliszacharidok

54. Miért használunk élesztőt a kelt tésztához?

Összehasonlítjuk az élesztővel és az élesztő nélkül készült tésztákat.

Anyagok: kristálycukor, búzaliszt, élesztő, víz.

Eszközök: 1000 cm3-es főzőpohár, 200 cm3-es főzőpohár, 2 db 100 cm3-es főzőpohár, üvegbot, hőmérő, gyúródeszka, kanál, vízforraló vagy Bunsen-égő, vasháromláb és kerámiabevonatos drótháló.

3. Hidrokolloidok viselkedése: alginsav-gélek

Folyadéktartalmú golyókat készíthetünk.

Anyagok: 2 g nátrium-alginát 200 cm3 desztillált vízben oldva, 2,5 g kalcium-klorid 500 cm3 vízben oldva, 75 cm3 szörp vagy színes aromák (pl. császárkörte, konyak, mandula stb.), amíg a megfelelő színt el nem érjük, víz az öblítéshez.

Eszközök: főzőpoharak vagy kristályosító tálak, mérőhenger, műanyag cseppentő vagy fecskendő, konyhai mixer, konyhai szűrő.