5. Kólaszökőkút

Szükséges eszközök: 
barkácsfúró, csavaranya, fúrószár, zsineg

Szükséges anyagok és összetevőik:

Nincs a kísérlethez hozzárendelve kapcsolódó alapanyag és összetevő.

Veszélyességi szint : 
CSL1
Javasolt kísérleti forma: 
tanulói kísérlet
Tanulói szint: 
kezdő
Tanulói feladatlap: 
Leírása: 

Gejzír!

Anyagok: 2 liter Coca Cola Light diétás kóla; 1 csomag Mentos cukorka.

Eszközök: barkácsfúró és fúrószár; zsineg; csavaranya vagy a Steve Spangler cég Mentos Geyser Tube adagolófeltéte.

A kísérlet végrehajtása: Fúrjunk át legalább 7 db Mentos cukorkát, mindegyiken vezessük át a zsineget, a zsineg végére nehezékként kössünk egy csavaranyát. A kinyitott kólás palack fölé helyezzük a nehezékkel ellátott cukorkákat a zsinegnél fogva, egy határozott mozdulattal ejtsük bele a palackba, majd lépjünk hátra. Ha a Geyser Tube adagolófeltéttel dolgozunk, akkor a feltétet csavarjuk rá a kólás üvegre, ügyelve arra, hogy a rögzítőpöcök pontosan a helyén legyen, majd töltsük meg a cukorkával (az adagolófeltét csak vissza nem váltható palackra csavarható rá gond nélkül). A kísérlet indításához húzzuk ki a rögzítőpöcköt és ekkor az összes cukorka bele fog esni a palackba.

Tapasztalat: A Mentos cukorka beleejtését követően néhány másodpercen belül a kóla igen hevesen, szökőkútszerűen kihabzik a nagy menynyiségű szén-dioxidtól. A hab 3–4 méter magasságot is elérhet, a Geyser Tube adagolófeltéttel annak fókuszáló hatása miatt ennél magasabb szökőkutat is nyerhetünk. Minél rövidebb időn belül sikerül beleejtenünk a cukorkát a palackba, a szökőkút képződése annál hevesebb lesz. A hőmérséklet növelése szintén a habképződésnek kedvez.

Magyarázat: A viszonylag egyszerű jelenség magyarázata nem könnyű feladat és nem lehet egyetlen okra visszavezetni. A népszerű kísérlettel számos kutató foglalkozott és megpróbálta szisztematikusan feltárni az okokat, de a magyarázat még ma sem teljes. Diétás kóla és Mentos cukorka egymásra hatásából nagy mennyiségű szén-dioxid képződik, ettől a kóla hevesen kihabzik. A legfontosabb kérdés, hogy mi indítja el a gázbuborékok képződését és a kis buborékokból hogyan lesznek nagy buborékok. Egy kutató (Coffey, 2008) kísérleteiben azt találta, hogy a jelenség oka a Mentos-drazsék felületének érdessége, a diétás kólában használt aszpartám édesítőszer, a kálium-benzoát tartósítószer és a Mentosban található gumiarábikum felületifeszültség-csökkentő hatásának együttes és egymást erősítő hatása. A diétás kólában található csekély mennyiségő koffein nem játszik lényeges szerepet a gázképződés előmozdításában. A kísérletet a Mentos helyett más érdes felülető anyaggal is elvégezhetjük (pl. só, homok), ekkor általában jóval kisebb szökőkutat nyerhetünk. Kuntzleman és munkatársai (2017, 2018) a jelenséget az ún. tribonukleációval magyarázzák, amelyben a szilárd felüleletek és oldott gázt tartalmazó anyagok érintkezése gócpontok képződéséhez vezet, ami elindítja nagyobb gázbuborékok kialakulását.

Biztonsági tudnivalók és hulladékkezelés: A kísérlethez ártalmatlan anyagokat használunk, amelyek nem igényelnek különleges kezelést a kísérlet után.

A kísérlet letöltése PDF-ként: