kolloid

Olajjal és margarinnal nemcsak főzni lehet

Olaj és víz elegyedésének, valamint margarinok víztartalmának vizsgálata.

Anyagok: 4 mol/dm3-es nátrium-hidroxid-oldat (tintával vagy ételfestékkel megfestve), víz, étolaj, tojássárgája, többféle margarin.

Eszközök: 2 db 100 cm3-es főzőpohár, cseppentő, kémcső, kanál, 3 db 25 cm3-es mérőhenger, hűtőszekrény mélyhűtővel, vízfürdő, digitális mérleg, kés.

3. Hidrokolloidok viselkedése: alginsav-gélek

Folyadéktartalmú golyókat készíthetünk.

Anyagok: 2 g nátrium-alginát 200 cm3 desztillált vízben oldva, 2,5 g kalcium-klorid 500 cm3 vízben oldva, 75 cm3 szörp vagy színes aromák (pl. császárkörte, konyak, mandula stb.), amíg a megfelelő színt el nem érjük, víz az öblítéshez.

Eszközök: főzőpoharak vagy kristályosító tálak, mérőhenger, műanyag cseppentő vagy fecskendő, konyhai mixer, konyhai szűrő.