1. „Tojásfőzés” szokatlan módon
Szükséges anyagok és összetevőik:
-
Összetevők:
-
Összetevők:
-
Összetevők:
A tojásfehérjét nem csak főzéssel csaphatjuk ki.
Anyagok: 2 db friss tojás, 100 cm3 2 mol/dm3-es sósavoldat, víz, nátrium-hidrogén-karbonát a közömbösítéshez.
Eszközök: 2 pohár, mérőhenger, kanál, kés.
A kísérlet végrehajtása: Helyezzünk egy tojást a sósavat tartalmazó oldatba a kanál segítségével, és hagyjuk az oldatban egy napra. A tojást a légkamra fenntartja a folyadék felszínén, ezért célszerű azt pl. egy másik pohárral a folyadék felszíne alá nyomni. A reakció lejátszódása után öblítsük le a tojást vízzel, a maradék sósavat nátrium-hidrogén-karbonáttal közömbösítsük. Összehasonlításképpen főzzük meg a másik tojást keményre.
Tapasztalat: A sósav hatására heves pezsgés indul meg a tojás felszínén és erős habképződés figyelhető meg, amely később csökken. Ha a tojás maradéktalanul a folyadék felszíne alatt volt, egy nap után a mészhéj teljesen eltűnik, a héjhártya megmarad.
Magyarázat: A leöblített, mészhéjmentes tojás rugalmas, de ujjunkkal ki tudjuk tapogatni, hogy a tojás belseje nagyrészt kicsapódott, erről a tojás felvágása után meg is győződhetünk. Látható, hogy a felvágott tojásban a sárgája szinte teljesen, a fehérjének pedig egy része kicsapódott a sósav hatására. A sósavval koagulált tojás morzsalékos! Nem csupán denaturálás játszódott le, hanem megkezdődött a fehérjék hidrolízise is.
Biztonsági tudnivalók és hulladékkezelés: A sósavoldatot közömbösítés után a lefolyóba önthetjük, a tojást (szintén közömbösítés után) a háztartási hulladékhoz tehetjük.