alkoholok és fenolok

54. Miért használunk élesztőt a kelt tésztához?

Összehasonlítjuk az élesztővel és az élesztő nélkül készült tésztákat.

Anyagok: kristálycukor, búzaliszt, élesztő, víz.

Eszközök: 1000 cm3-es főzőpohár, 200 cm3-es főzőpohár, 2 db 100 cm3-es főzőpohár, üvegbot, hőmérő, gyúródeszka, kanál, vízforraló vagy Bunsen-égő, vasháromláb és kerámiabevonatos drótháló.

32. Az alkohol hűt?

A gyorsan párolgó alkohol lehűti a környezetét, ez hőmérővel jól észlelhető.

Anyagok: etil-alkohol, szűrőpapír vagy vatta, frissítő kendő (esetleg).

Eszközök: hőmérő (lehetőleg digitális), cseppentő.

A kísérlet végrehajtása: A hőmérő érzékelőjét borítsuk be szűrőpapírral vagy vattacsomóval (párologtató). Olvassuk le a kiindulási hőmérsékletet. Cseppentsünk kb. 1 cm3 alkoholt a vattával beborított részre. Ismét olvassuk le a hőmérsékletet.

4. Szilikonlabda

Rugalmas labdák vízüvegből.

Anyagok: 100 cm3 vízüveg, 250 cm3 izopropanol (opcionálisan fenolftalein vagy más indikátor, pl. brómtimolkék, toluidinkék, timolftalein, metilvörös, neutrálvörös 0,1 (m/v)%-os izopropanolos oldata vagy tiszta aceton vagy ciklohexanon és aceton 1:1 térfogatarányú elegye).

Eszközök: gumikesztyű, főzőpohár vagy műanyag tál, mérőhenger, védőszemüveg, papírtörlő.