fehérjék

37. „Élet, erő, egészség”

Tejvizsgálatok.

Anyagok: friss tej, állott tej, savanyú tej, alkoholos alizarinoldat (1,2-dihidroxi-antrakinon), 0,1 mol/dm3 koncentrációjú ezüst-nitrát-oldat, 2 mol/dm3 koncentrációjú ammóniaoldat, Fehling I-oldat, Fehling II-oldat, benzin, 1%-os (m/v) nátrium-hidroxid-oldat, 1%-os (m/v) réz(II)-szulfát-oldat.

Eszközök: kémcsövek, csepegtetők, Bunsen-égő, kémcsőfogók, szűrőpapír, kémcsőbe való dugók.

26. A gumimaci eltűnik

A friss ananászlében lévő bromelain enzim felbontja a gumicukorka anyagának peptidkötéseit, a cukorka eltűnik.

Anyagok: gumicukorka, ananász.

Eszközök: Petri-csésze vagy kis főzőpohár, gyümölcsprés.

A kísérlet végrehajtása: Készítsünk ananászból frissen ananászlevet, öntsük ezt a Petri-csészébe vagy kis főzőpohárba. Tegyünk bele egy gumicukrot („gumimacit”). Hagyjuk állni legalább egy napig, majd figyeljük meg az edény tartalmát.