monoszacharidok

54. Miért használunk élesztőt a kelt tésztához?

Összehasonlítjuk az élesztővel és az élesztő nélkül készült tésztákat.

Anyagok: kristálycukor, búzaliszt, élesztő, víz.

Eszközök: 1000 cm3-es főzőpohár, 200 cm3-es főzőpohár, 2 db 100 cm3-es főzőpohár, üvegbot, hőmérő, gyúródeszka, kanál, vízforraló vagy Bunsen-égő, vasháromláb és kerámiabevonatos drótháló.

96. Optikai izoméria

Királis anyagok vizsgálata.

Anyagok: D-glükóz, D-fruktóz, desztillált víz, fodormenta-olaj (vagy tiszta (R)-(-)-karvon), köménymag-olaj (vagy tiszta (S)-(+)-karvon).

Eszközök: Bunsen-állvány, bürettafogó vagy szűrőkarika szorítódióval, főzőpohár, 4 db 6-7 cm magas és 2-3 cm átmérőjű üvegfiola, 2 db polárfólia, papírlap, filctoll.

11. Egy szokatlan közlekedési lámpa: zöld-vörös-sárga

Ismétlődő színváltozás egy oldatban.

Anyagok: 0,02 g indigókármin (indigó-5,5'-diszulfonsav-dinátriumsó, indigotin I), 3 g nátrium-hidroxid 100 cm3 vízben oldva, 7 g D-glükóz 350 cm3 vízben oldva.

Eszközök: védőszemüveg, 250 cm3-es, 1 dm3-es és 2 dm3-es főzőpoharak, mikrohullámú sütő vagy vízfürdő, hőmérő, keverőbot.