C-vitamin és Betadine® reakciója
Szükséges anyagok és összetevőik:
Nincs a kísérlethez hozzárendelve kapcsolódó alapanyag és összetevő.
A C-vitamin (L-aszkorbinsav) a Betadine®-ben található jóddal titrálható.
Anyagok: Betadine®-oldat, C-vitamin, frissen készített 1%-os (m/v) keményítő-oldat, desztillált víz.
Eszközök: főzőpohár vagy Erlenmeyer-lombik.
A kísérlet végrehajtása: Oldjunk fel egy kevés C-vitamint vízben, adjunk hozzá néhány csepp keményítő-oldatot és cseppenként adagoljunk hozzá a Betadine®-oldatból mindaddig, amíg az oldat maradandóan kék színű lesz.
Tapasztalat: A Betadine®-oldat sárgás-barna színe a C-vitaminhoz adagolva eltűnik, ha már feleslegben van a Betadine®-oldatban található jód, a keményítő-jód komplex jellegzetes kék színe látható.
Magyarázat: A C-vitamin oxidálószerekkel titrálható, a Betadine®-oldatban található jód is alkalmas erre. A reakció végét, amikor a C-vitamin teljesen átalakul, a jód maradandó barna színe jelzi, de ezt pontosabban tudjuk indikálni a keményítő-jód komplex segítségével. A kísérlet kvantitatív változatban is elvégezhető, ekkor a bemért C-vitamin segítségével meg tudjuk határozni a Betadine®-oldatban található jód mennyiségét: a két anyag 1 : 1 mólarányban reagál egymással.
Biztonsági tudnivalók és hulladékkezelés: A kísérletben használt oldatok vízzel hígítva a lefolyóba önthetők.