C-vitamin és Betadine® reakciója

Szükséges eszközök: 
főzőpohár

Szükséges anyagok és összetevőik:

Nincs a kísérlethez hozzárendelve kapcsolódó alapanyag és összetevő.

Veszélyességi szint : 
CSL1
Javasolt kísérleti forma: 
tanulói kísérlet
Tanulói szint: 
középhaladó
Leírása: 

A C-vitamin (L-aszkorbinsav) a Betadine®-ben található jóddal titrálható.

Anyagok: Betadine®-oldat, C-vitamin, frissen készített 1%-os (m/v) keményítő-oldat, desztillált víz.

Eszközök: főzőpohár vagy Erlenmeyer-lombik.

A kísérlet végrehajtása: Oldjunk fel egy kevés C-vitamint vízben, adjunk hozzá néhány csepp keményítő-oldatot és cseppenként adagoljunk hozzá a Betadine®-oldatból mindaddig, amíg az oldat maradandóan kék színű lesz.

Tapasztalat: A Betadine®-oldat sárgás-barna színe a C-vitaminhoz adagolva eltűnik, ha már feleslegben van a Betadine®-oldatban található jód, a keményítő-jód komplex jellegzetes kék színe látható.

Magyarázat: A C-vitamin oxidálószerekkel titrálható, a Betadine®-oldatban található jód is alkalmas erre. A reakció végét, amikor a C-vitamin teljesen átalakul, a jód maradandó barna színe jelzi, de ezt pontosabban tudjuk indikálni a keményítő-jód komplex segítségével. A kísérlet kvantitatív változatban is elvégezhető, ekkor a bemért C-vitamin segítségével meg tudjuk határozni a Betadine®-oldatban található jód mennyiségét: a két anyag 1 : 1 mólarányban reagál egymással.

Biztonsági tudnivalók és hulladékkezelés: A kísérletben használt oldatok vízzel hígítva a lefolyóba önthetők.

A kísérlet letöltése PDF-ként: