45. Hogyan szívja be a lombik a kemény tojást?
Szükséges anyagok és összetevőik:
Nincs a kísérlethez hozzárendelve kapcsolódó alapanyag és összetevő.
Gázok tulajdonságai: a felmelegedő gáz kiterjed, a lehűlő pedig összehúzódik.
Anyagok: megtisztított kemény tojás (vízzel leöblítve), papírdarab, pl. fél papír zsebkendő vagy szűrőpapírdarab.
Eszközök: 0,5-1 dm3-es talpas gömblombik, vagy szélesebb szájú üvegpalack, csipesz, gyufa.
A kísérlet végrehajtása: Gyújtsunk meg egy összecsavart szűrőpapírdarabot vagy papír zsebkendőt, és égve dobjuk az üres lombikba, majd gyorsan helyezzük a meghámozott és vízzel lemosott kemény tojást - az elkeskenyedő végével lefelé - a lombik szájába.
Tapasztalat: A lehűlő lombik meghökkentő gyorsasággal szívja be a tojást, ami végül nagyot koppan a lombik alján.
Magyarázat: Az égő papírdarab által felmelegszik a lombikban levő levegő, térfogata megnő, és a levegő egy része eltávozik a lombikból, tehát a lombikban az eredetinél kevesebb levegőrészecske marad. Amikor a tojással lezárt lombikban levő meleg levegő hűlni kezd, a nyomás csökken, ez okozza a szívó hatást, ami beszippantja a tojást. A lombikot vagy üvegpalackot úgy kell megválasztani, hogy a kemény tojás ne essen bele, hanem elkeskenyedő végével megüljön a szájában.
Biztonsági tudnivalók és hulladékkezelés: A papír meggyújtása és az égő papír lombikba helyezése balesetveszélyes lehet. Körültekintően dolgozzunk.