zsírok és olajok

86. A lefolyócső-tisztító anyagok működése

Lefolyócső-tisztítás kémiai reakciókkal.

Anyagok: szilárd lefolyócső-tisztító készítmény [Szi-Ti (Klorid Zrt.) vagy a Chemität Kft. terméke], víz.

Eszközök: védőszemüveg, gumikesztyű, főzőpohár, hőmérő.

A kísérlet végrehajtása: Főzőpohárba helyezzünk egy hőmérőt, öntsünk bele a lefolyótisztítóból és adjunk hozzá kevés vizet, majd azonnal lépjünk hátra.

Tapasztalat: A víz hozzáadására az elegy elkezd melegedni, gáz képződik belőle, a hőmérséklet elérheti a 140 °C-ot.

Miben különböznek az olajok és zsírok?

A kísérlettel azt szemléltetjük, hogy a zsírok és olajok szerkezete különböző, ezért eltérő a reakciókészségük is brómmal vagy más halogénekkel szemben.

Anyagok: étolaj, libazsír (vagy kacsazsír), disznózsír, kálium-bromid, kálium-bromát, koncentrált kénsav.

Eszközök: 3 db 500 cm3-es Erlenmeyer-lombik dugóval, 3 db kémcső, digitális mérleg, 2 db vegyszereskanál, 2 db óraüveg, cseppentő, vízfürdő, óra.

Olajjal és margarinnal nemcsak főzni lehet

Olaj és víz elegyedésének, valamint margarinok víztartalmának vizsgálata.

Anyagok: 4 mol/dm3-es nátrium-hidroxid-oldat (tintával vagy ételfestékkel megfestve), víz, étolaj, tojássárgája, többféle margarin.

Eszközök: 2 db 100 cm3-es főzőpohár, cseppentő, kémcső, kanál, 3 db 25 cm3-es mérőhenger, hűtőszekrény mélyhűtővel, vízfürdő, digitális mérleg, kés.

37. „Élet, erő, egészség”

Tejvizsgálatok.

Anyagok: friss tej, állott tej, savanyú tej, alkoholos alizarinoldat (1,2-dihidroxi-antrakinon), 0,1 mol/dm3 koncentrációjú ezüst-nitrát-oldat, 2 mol/dm3 koncentrációjú ammóniaoldat, Fehling I-oldat, Fehling II-oldat, benzin, 1%-os (m/v) nátrium-hidroxid-oldat, 1%-os (m/v) réz(II)-szulfát-oldat.

Eszközök: kémcsövek, csepegtetők, Bunsen-égő, kémcsőfogók, szűrőpapír, kémcsőbe való dugók.