oligoszacharidok

37. „Élet, erő, egészség”

Tejvizsgálatok.

Anyagok: friss tej, állott tej, savanyú tej, alkoholos alizarinoldat (1,2-dihidroxi-antrakinon), 0,1 mol/dm3 koncentrációjú ezüst-nitrát-oldat, 2 mol/dm3 koncentrációjú ammóniaoldat, Fehling I-oldat, Fehling II-oldat, benzin, 1%-os (m/v) nátrium-hidroxid-oldat, 1%-os (m/v) réz(II)-szulfát-oldat.

Eszközök: kémcsövek, csepegtetők, Bunsen-égő, kémcsőfogók, szűrőpapír, kémcsőbe való dugók.

35. Ég vagy nem ég, pezseg vagy nem pezseg?

A cukor égésének és a hidrogén-peroxid katalitikus bomlásának vizsgálata.

Anyagok: kockacukor, víz, cigarettahamu, 5%-os (m/v) hidrogén-peroxid-oldat, mangán-dioxid, 0,01 mol/dm3 koncentrációjú kálium-permanganát-oldat, 2 mol/dm3 koncentrációjú kénsav, telített oxálsavoldat, 0,1 mol/dm3 koncentrációjú mangán(II)-szulfát-oldat.

Eszközök: Bunsen-égő, fémcsipesz, porcelántál, óraüveg, 2 db kémcső, 3 db cseppentő, vegyszeres kanál, gyújtópálca.