szénhidrátok

54. Miért használunk élesztőt a kelt tésztához?

Összehasonlítjuk az élesztővel és az élesztő nélkül készült tésztákat.

Anyagok: kristálycukor, búzaliszt, élesztő, víz.

Eszközök: 1000 cm3-es főzőpohár, 200 cm3-es főzőpohár, 2 db 100 cm3-es főzőpohár, üvegbot, hőmérő, gyúródeszka, kanál, vízforraló vagy Bunsen-égő, vasháromláb és kerámiabevonatos drótháló.

Üveglapok közt mézcsepp, mi lesz belőle?

A méz nehezen folyó tulajdonságát felhasználva hópehelyhez, ágas-bogas fához hasonló alakzatok rajzolása üveglapok közé helyezett mézzel.

Anyagok: méz.

Eszközök: 2 db üveglap, kés, esetleg írásvetítő, vegyszereskanál, cseppentő.

A kísérlet végrehajtása: Tegyünk egy üveglapra kis vegyszereskanálnyi mézet, majd egy másik üveglapot úgy szorítsunk a laphoz, hogy a méz vékony réteget képezve szétterüljön. Ezután késsel kicsit emeljük meg a felső üveglap sarkát, és figyeljük meg a változást.

11. Egy szokatlan közlekedési lámpa: zöld-vörös-sárga

Ismétlődő színváltozás egy oldatban.

Anyagok: 0,02 g indigókármin (indigó-5,5'-diszulfonsav-dinátriumsó, indigotin I), 3 g nátrium-hidroxid 100 cm3 vízben oldva, 7 g D-glükóz 350 cm3 vízben oldva.

Eszközök: védőszemüveg, 250 cm3-es, 1 dm3-es és 2 dm3-es főzőpoharak, mikrohullámú sütő vagy vízfürdő, hőmérő, keverőbot.