Növények savtartalmának vizsgálata

Szükséges eszközök: 
főzőpohár, kémcső, Bunsen-égő, kémcsőállvány, vasháromláb, kerámiabevonatos drótháló, cseppentő, kémcsőfogó

Szükséges anyagok és összetevőik:

Nincs a kísérlethez hozzárendelve kapcsolódó alapanyag és összetevő.

Veszélyességi szint : 
CSL2
Javasolt kísérleti forma: 
tanulói kísérlet
Tanulói szint: 
kezdő
Leírása: 

A kísérlet az élelmiszerek tulajdonságainak tanításánál alkalmazható.

Anyagok: hagymalé, sóskalé, 0,1 mol/dm3-es ezüst-nitrát-oldat, 2 mol/dm3-es ammóniaoldat, 2 mol/dm3-es sósav, híg (kb. 0,001mol/dm3-es) kálium-permanganát-oldat, telített meszes víz.

Eszközök: 2 db 100 cm3-es főzőpohár, 3 db kémcső, Bunsen-égő, kémcsőállvány, vasháromláb, agyagos drótháló, 5 db cseppentő, kémcsőfogó.

A kísérlet végrehajtása: a) Készítsünk ezüsttükör-reagenst. Kémcsőbe öntsünk egy ujjnyi ezüst-nitrát-oldatot és addig csepegtessünk hozzá ammóniaoldatot, amíg a kezdetben kiváló csapadék fel nem oldódik. Ezután csepegtessünk hozzá kb. fél cseppentőnyi hagymalevet és melegítsük az oldatot. Figyeljük meg, hogy mit tapasztalunk. b) Kémcsőbe öntsünk két ujjnyi sóskalevet és adjunk hozzá meszes vizet. Figyeljük meg a változást. c) Kémcsőbe öntsünk kétujjnyi sóskalevet, egy-két csepp sósavval savanyítsuk tovább és adjunk hozzá fél cseppentőnyi híg kálium-permanganát-oldatot. Figyeljük meg, hogy mit tapasztalunk.

Tapasztalat: a) Az oldat megfeketedik. b) Az oldatból fehér csapadék válik ki. c) A kálium-permanganát lila színe eltűnik.

Magyarázat: a) Főzéskor a hagymából hangyasav oldódik ki, ami mutatja az ezüsttükör-próbát. b) A sóskalé oxálsavat tartalmaz, a keletkező kalcium-oxalát fehér csapadék. c) A sóskakivonatban levő oxálsav savas közegben redukálja a kálium-permanganátot, híg oldatban közel színtelen mangán(II)-ion keletkezik: 5 (COOH)2 + 2 KMnO4 + 6 HCl = 10 CO2 + 2 MnCl2 +2 KCl + 8 H2O. Megjegyzések: Hagymalé készítése: tisztítsunk meg egy kis fej hagymát, vágjuk apróra, főzzük kevés vízzel 10 percig, majd hűtsük le és szűrjük meg. Sóskalé készítése: kb. 10 dkg sóskát vágjunk apróra és kevés vízben 1-2 percig főzzük. Lehűlés után szűrjük meg. A hagymalében a hangyasavon kívül természetesen más redukálószer is lehet.

Biztonsági tudnivalók és hulladékkezelés: Vigyázzunk a Bunsen-égő használatára. Melegítéskor a kémcső szája sohase nézzen személy felé. A kísérleti maradékokat gyűjtőedénybe tegyük.

A kísérlet letöltése PDF-ként: