98. Miért piros a paradicsom?

Anyagcsoportok: 
Fogalmak, jelenségek: 
Szükséges eszközök: 
Bunsen-állvány, kémcső, lombikfogó, mérőhenger, szorítódió

Szükséges anyagok és összetevőik:

Nincs a kísérlethez hozzárendelve kapcsolódó alapanyag és összetevő.

Veszélyességi szint : 
CSL2
Javasolt kísérleti forma: 
tanulói kísérlet
Tanulói szint: 
középhaladó
Leírása: 

A likopin reakciója brómmal.

Anyagok: paradicsomlé, víz, telített brómos víz.

Eszközök: nagy méretű kémcső vagy 100 cm3-es mérőhenger, Bunsen-állvány, szorítódió, lombikfogó

A kísérlet végrehajtása: Egy nagy méretű kémcsőbe töltsünk kb. 20 cm3 vízzel 1 : 1 arányban hígított paradicsomlevet és adjunk hozzá 2-3 cm3 telített brómos vizet.

Tapasztalat: Megfigyelhetjük, hogy az eredetileg piros színű paradicsomlében a brómos víz hozzáadására zöld, kék. esetleg sárga színsávok jelennek meg.

Magyarázat: A paradicsom piros színét a C40H56 összetételű telítetlen lineáris szénhidrogén, a likopin okozza. A likopinban 13 kettős kötés található, 11 folyamatos konjugációban. A likopin elnyeli a zöld fényt, ez okozza a paradicsom piros színét. A likopin és a bróm között bonyolult addíciós reakció egy végbe, ennek következtében az összetett fény más hullámhossz-tartományát nyeli el, így a színe is megváltozik. A kettős kötés és a bróm között először egy rövid élettartatmú komplex képződik, amelynek abszorpciós spektruma a vörös tartományba esik. A zöld szín a keletkező vegyület kék és a brómos víz sárga színéből adódik. Számos más bogyós gyümölcs színét (pl. csipkebogyó, görögdinnye) is a likopin adja.

Biztonsági tudnivalók és hulladékkezelés: A bróm mérgező, gőzei ingerlőek, vegyifülkében vagy a szabadban dolgozzunk vele. A reakció lejátszódása után a megmaradt elegy a lefolyóba önthető.

A kísérlet letöltése PDF-ként: